Recept taggade med Citron

Örthack

Ett trevligt örthack att strö över grytor eller på grillat kött. Örthacket är som en torr version av gremolata, utan olja och citronsaft. Receptet kommer från Johan Jureskog, som serverar det till sin fläskgulasch.

Gratinerade havskräftor med Västerbottensost

Havskräftor var en sådan lyx för bara några år sedan, men nu (2021), kan vi köpa kokta havskräftor i behändiga 700 grams-hinkar i livsmedelsbutiken. En hink innehåller mellan 15 och 30 kräftor. Priset är överkomligt och har man tur hittar man dem till extrapris.

Bladkåldolmar med ungersk tomatsås

Bladkål kom in i mitt liv i en grönsakslåda från Årstiderna. Det visade sig vara en mycket trevlig bekantskap. Kålen är mjäll och krispig och det går att använda allt på kålhuvudet. Det här gången blev det både kåldolmar och en sallad.

Lemon curd

Det var Fia, min arbetskamrat från delikatessdisken på Tempo i Finspång, som lärde mig laga lemon curd. Hennes familj hade brittiskt ursprung och hon hade lärt sig hemma hur man lagar en god citronkräm att bre på rostat bröd. Färgen på krämen bestämmer äggen.

Nyårsdagens laxmackor på kavring

Vi blev serverade lax och hovmästarsås på kavring till frukost en nyårsdag hemma hos vännerna Eva och Roger. Oj, så gott! Kavringens sötma ihop med laxen och såsen var verkligen något alldeles extra.