Äppelkompott från Klev, till många

Den här fina desserten hittade jag i Instagramflödet från @hemmapaklev, Klevs Gästgiveri i Mårdaklev. Det är min vän Åsa och hennes man som driver gästgiveriet. Åsa är väldigt bra på att använda lokala råvaror och skapa enkla men ack, så goda, rätter. Den här kompotten med både vaniljsås och grädde på toppen är inte bara god, den är vacker och enkel att laga till många. Inte konstigt att den blev populär när vi serverade den på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.
Äpplena jag använde är svenska Aroma och Signe Tillisch. Jag har anpassat Åsas recept för större serveringar. Åsa kryddar sin kompott med kanel, men jag valde kardemumma. Du gör naturligtvis som du vill!

Gör så här

  1. Börja med att göra i ordning två skålar med kallt vatten och pressad citron eller citronsyra. I den ena lägger du äppelklyftorna till garnering, och i den andra äppeltärningarna till kompott, så att de inte mörknar.
  2. Det är valfritt om du vill skala äpplena till kompotten, men jag tycker det ser trevligt ut med lite färg på kompotten. Skär upp de tunna äppelklyftorna till garnering och lägg i citronvatten. Ställ i kyl.
  3. Tärna resten av äpplena till kompotten och lägg i citronvatten. Häll äppelmusten i en kastrull och koka upp den med kardemumman. Lägg ner ¼ av de tärnade äpplena i musten och koka upp. Sänk sedan värmen till låg och sjud ihop till ett mos.
  4. Höj värmen igen och lägg ner resten av äppeltärningarna. Låt dem sjuda helt kort i moset så att de blir nästan mjuka. Smaka av och tillsätt eventuellt socker. Ta av från värmen och kyl kompotten. Bottna cocotter med kompotten och förvara under bivaxduk eller plastfolie till servering.
  5. Servering: Torka av äppelklyftorna till dekoration. Skeda vaniljsåsen över kompotten. Vispa grädden, fyll på spritsåse och spritsa på grädden. Dekorera med äppelklyftor och citronmeliss.
På bilden är det Ebba som dekorerar kompott.