Chiligryta på högrev

Chiligryta brukar kokas i många timmar, men här kommer en gryta som inte behöver koka mer än en timme eller lite drygt en timme. Hemligheten är att skära köttet riktigt smått. Dock behöver du räkna med att förberedelserna tar ca 30 minuter också.
Receptet kan dubbleras, men gör inte grytan på mindre än 1 kg kött. Grytan passar fint i matlåda och kan med fördel frysas in till kommande måltider.

Gör så här

  1. Lägg köttet i frys ett par timmar, så går det enklare att strimla det.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en gryta. Häll på buljong, krossade tomater, tomatpuré och chilisås. Krydda med paprika, vitlök, spiskummin och oregano. Lägg i chipotle och lagerblad.
  3. Koka upp, sänk värmen till låg och låt blandningen sjuda medan du strimlar köttet.
  4. Skär det halvfrysta köttet i 5 mm tunna skivor. Strimla det sedan, och skär strimlorna i 2-3 cm långa bitar.
  5. Höj värmen på tomatblandningen så att den kokar. Lägg ner köttet, lite i taget, och låt det koka upp mellan varje omgång.
  6. När allt kött hamnat i grytan och den kokar, sänk värmen och sjud alltsammans ca 1 timme.
  7. Känn efter så att köttet är mört, sjud annars lite till. Smaka av noga och justera kryddningen med salt och peppar.
  8. Servering; Servera grytan med de tillbehör du gillar av förslagen ovan.