Recept i kategorin Huvudrätter

Vinkokta blåmusslor, moules marinières

Förmodligen är det här det vanligaste sättet att anrätta blåmusslor. Förmodligen är det vanligast för att det är det godaste sättet. Helst ska musslor kokas ca 1 kg åt gången, så koka musslorna i två omgångar.

Pizza bianca med Västerbottensost och löjrom

Pizza bianca, alltså pizza utan tomatsås. Pizza bianca bakas med bara osten, så att den smälter, och sedan toppar man med fyllningen. Italiensk pizza bianca bakas med ricotta och riven mozzarella.

Älgfärslimpa med viltgräddsås

Älgfärs är magert, så för att få limpan saftig och få den att hålla ihop tillsätter jag fläskfärs. Den är mild i smaken, så smaken av älg kommer fram bra ändå. Till färslimpan smakar det gott med en gräddig sås och lingon eller gelé.

Biff Rydberg, klassisk

Klassisk Biff Rydberg ska lagas av den övre delen på oxfilén. Den har något mer grovtrådigt kött än mittbiten och den smalare delen, och passar därför utmärkt att tärna.

Palmhussallad med kyckling steak

När jag flyttade till Stockholm 1978 fanns det ett café inrymt i Palmhuset på Norrmalmstorg. Och där kunde man beställa en kycklingsallad med bland annat blekselleri, majs och gurka. Den serverades med en krämig dressing med ädelost.