Recept i kategorin Huvudrätter

Nikkaluoktasoppa på baljväxtfärs

Nikkaluoktasoppa är riktig favorit på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Den här varianten är gjord på svenskodlad baljväxtfärs istället för köttfärs.

Smörstekt rödingfilé

Färsk rödingfilé med skinnet kvar bör inte vara något problem att hitta i fiskdisken. Det finns även färdigförpackade portionsbitar av rödingfilé i butik. Stek fisken på låg värme i krusat smör – smör som fått lite färg och nötig smak.

Grillad kalvlever anglaise med rödvinssås

Foie de veau al’anglaise är en fransk restaurangklassiker. Det är baconet som gör levern ’anglaise’. Enligt Gastronomisk handbok av Karl Blunck ska baconet till kalvlever anglaise vara grillat. Fast på franskt vis serveras varken rödvinssås eller kapris till.

Pölsa, värma färdigköpt

Den stora frågan är: Värma pölsa i kastrull eller stekpanna? Jag tycker att en mindre mängd (1-2 portioner) fungerar fint att värma i kastrull i en bottenskyla vatten. Tre portioner och fler värmer jag under lock i en non stick-panna, också den med lite vatten i botten.

Husets fiskgryta, för många

När du lagar fiskgryta i större format finns risken att allt bara blir en sörja ifall du häller allt i en gryta och kokar på en gång, som du gör hemma.