Recept i kategorin Huvudrätter

Mettes gravlaxsallad med saffransdressing

Mette och Ulf är kära vänner till mig från det stora landet i väster. De driver förlagsverksamhet i New York och ger bland annat ut den största Amerika-Svenska nyhetstidningen, Nordstjernan (där jag med verkade som matskribent under 2000-talet).

Fläskfilé Oscar II

Vi har nog alla hört talas om restaurangklassikern Kalvfilé Oscar. Med choronsås, sparris, hummer och tryffel. Vad gör man då, ifall man vill laga rätten, och man inte hittar rätt ingredienser i butik? Jo, man ersätter.

Gnocchi med bacon, lök och kryddpeppar

När jag var liten bodde jag på Öland om somrarna. Där lärde jag mig älska kroppkakor. Min kära gudmor var en hejare på att laga kroppkakor, men hon är inte i jordelivet längre. Återstår då att lagakroppkakor (kul, men tar massor av tid) eller köpa.

Gris i sötsyrlig gryta

Jättefräsch gryta med lite annorlunda smak på grund av att den innehåller kombinationen paprika, grapefrukt och ananas. Tomat och tomatpuré gör såsen simmig. Det är lite pyssel med den här grytan, men mycket kan göras i förväg.

Surf’n turf på hummer och oxfilé

För mig finns det bara en sorts surf’n turf, och det är den på oxfilé och hummer. Surf knyter an till havets vågor och hummerns habitat. Turf till grästuvorna som nötboskap lever av. Och konstigt nog går hummer och oxfilé ovanligt bra ihop rent smakmässigt.