Recept i kategorin Huvudrätter

Grundrecept, Kokt pulpo, åttaarmad bläckfisk

Färsk pulpo hittar du i välsorterade fiskdiskar. Be att få bläckfisken urtagen i butiken och att man rensar ut huvudet ordentligt. Det kan vara bökigt att göra hemma. Att koka pulpo är inte svårt alls.

Finsk grönärtsoppa med rotfrukter

Den finska ärtsoppan innehåller rökt kött eller fläsk och rotfrukter förutom ärterna. Jättegott tyckte både jag och maken.

Skrei stekt i krusat smör med laxrom och Sandefjordssås

Skrei är den torsk som bara finns mellan januari och april. Så när det är säsong för den här norska delikatessen tycker jag att du absolut ska prova på den. Den här typen av stekning passar bäst för lite tjockare skivor av vit fisk, till exempel skrei.

Östgötsk ärtsoppa på torkade gröna ärter

Ärtsoppa eller ärtpuré, som det kallas ibland, på torkade gröna ärter räknar jag som riktig östgötamat. När jag var liten såldes torkade gröna ärter i alla butiker.

Åkerlåda på baljväxtfärs och rotfruktsstomp

Den här gratängen har jag tillagat på en mängd olika vis genom åren. I köket på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, har vi ibland gäster som önskar helt vegansk mat.