Recept i kategorin Huvudrätter

Pytt i panna, till många

Pytt i panna i storkök är bland det godaste som finns. I alla fall om man blandar rätt. Jag tycker om att använda kall tillagad stek, kall tillagad köttfärslimpa av nöt, kalv eller vilt. Ibland lägger jag till korv, bacon och/eller rimmad oxbringa.

Nikkaluoktasoppa, till många

Mina barn och dagbarn gillade den här soppan och den var också en favorit när vi lagade den i skolmåltiderna. Nu är den en lunchsoppa som jag gärna serverar på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Det här är min variant på Nikkaluoktasoppa.

Mustig älggryta, till många

Älggryta lagar jag en gång per höst i KSLAs kök, till Gastronomiska Akademiens styrelsemiddag på höstkanten. Då går jag till Hötorgshallen och handlar hos Mats på Hellbergs Fågel och vilt.

Rostas Provencal

Nog borde det väl gå att laga klassikern Oxfilé Provencal med rostas istället för filé? tänkte jag. Och det visade sig gå alldeles utmärkt.

Portabelloburgare

Portabello är en svamp som det är enkelt att bli förtjust i. Den är vacker, har lång hållbarhet och får fin, djup umamismak när man tillagar den. Här har vi lagt den mellan hamburgerbröd tillsammans med gurka, dressing, sallad och lök.