De säljs under namnet rågchips, men kan även kallas rågkrustader. Vad man än säger, så är det här SÅ gott! Små, tunna skålar av rågdeg, lagom stora som en munsbit, krispiga och med fin rågsmak.
Det är praktiskt att ha en påse hemma i skafferiet. Blir du sugen på något gott, gör några stycken till dig själv. Får du oväntat besök, fyll alla krustaderna i påsen. Beräkna 3-5 rågchips per person beroende på om du ska servera en massa annan mat under kvällen.
Fyll väldigt enkelt, med till exempel smältost på tub och toppa med något kryddgrönt. Eller mer elegant med smetana, löjrom och schalottenlök.
Det enda du behöver tänka på är att krustaderna ska fyllas precis före servering.
På bilderna längst ner är det min matglada vän Maikki som fyller med hemgjord ostkräm och hjortronmylta. Hon serverade de här krustaderna när vi firade Finlands 100 år av självständighet år 2017.

Gör så här

  1. Fyllning med rom eller romröra:
    Lägg smetana i rågkrustaderna. Toppa med rödlök, fiskrom och kryddgrönt.
    Eller gör en röra av smetana, rom och lök och servera så att gästerna fyller själva.
  2. Fyllning med smältost:
    Spritsa ner smältosten i krustaderna. Toppa med kryddgrönt.
  3. Fyllning med ostkräm och hjortronmylta:
    Rör samman färskost, smetana salt och peppar. Fyll krustaderna och toppa med hjortronmylta.