Grillad grillost (eldost)

Det finns egentligen bara två råd att följa när du ska grilla eldost. Kort grilltid och snabb servering.
Stek- eller grillost från svensk ostproduktion är inte det billigaste du kan hitta, men de produkter jag har provat (Stekarn grillost från Vallentuna, Stek- och grillost från Brostorpsost, Eldost från Väddö Gårdsmejeri och Löpeld grillost från Svedjanost) har fina grillegenskaper och mycket god smak. På bilderna Löpeld från Svedjanost.

Gör så här

  1. Förbered grillen, eller passa på att grilla grillost på eftervärmen när du ändå har grillat något annat.
  2. Skär osten först i knappt en cm tjocka skivor och därefter i mindre bitar. Pensla grillosten med ett tunt lager rapsolja och sikta över vetemjöl eller sojamjöl i ett ytterst tunt lager.
  3. Grillost ska grillas på låg temperatur eller långt från glöden. Om skivorna är en knapp centimeter tjocka räcker det att grilla 30 sekunder innan du vänder och grillar andra sidan lika länge. Servera genast.

Tips
Självklart kan du även grilla i grillpanna. Följ receptet ovan och grilla på hög värme under kort tid.

Resursklok kommentar

Sommaren 2019 ansökte Svenska gårdsmejerier om namnskydd för produkten eldost. Ansökan beviljades, så nu har svenskproducerad stek- och grillost fått ett eget namn: eldost. Det här var i samband med att svenska konsumenter ville ha ett alternativ till den cypriotiska grillosten Halloumi på grund av att det cypriotiska lantbruket använder på tok för mycket antibiotika.
Det finns eldost från KRAV-certifierad produktion.
Vi väntar på att flera producenter som tillverkar eldost ska få möjlighet att certifiera sin produktion.