Du behöver inte ha en proffsig vertikalgrill hemma för att åstadkomma hemgjorda gyros. Särskilt inte om du kan hitta den förträffliga produkten kyckling-steak. Alltså urbenat kycklinglår med skinnet kvar. Att skinnet är kvar gör att fettet som sitter strax under smälter ut och smaksätter köttet. Och lårköttet har fin smak och karaktär. Perfekt till hemlagade gyros!
Att lägga löken i salt och sedan spola av med vatten ger en krispig, fin lök som inte har så stark smak.
Hittar du grekisk oregano är det en riktig hit! Jag köper min i Hötorgshallen hos Pieiras Livs.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Blanda samman alla kryddorna till kryddblandningen och gnid in kycklingbitarna. Lägg dem med skinnet neråt i en ugnssäker form.
  2. Gyrossås: Lägg yoghurt, majonnäs, ajvar och sambal i en bunke. Riv ner vitlöken och blanda samman med salt och peppar. Låt stå svalt till servering.
  3. Ställ in formen med kycklingen i ugnen och stek 15 minuter. Ta ut formen, häll av eventuell vätska och vänd kycklingbitarna så att skinnsidan kommer uppåt. Ställ tillbaka i ugnen och stek i ytterligare 15 minuter.
  4. Skala och skiva löken tunt. Lägg den på en asiett och strö över salt. Låt stå ca 15 minuter. Lägg sedan löken i en sil och skölj bort saltet med iskallt vatten.
  5. Strimla sallaten och skiva tomater och gurka. Lägg upp sallat, lök, gurka och tomat på ett fat. Värm pitabröden i mikro, insvepta i hushållspapper.
  6. Lägg kycklingbitarna på varandra och skär dem i strimlor med en vass kniv.
  7. Servering: Fyll pitabröden med kyckling, grönsaker och gyrossås.