Den här tomatpastan, med grovhackad pistasch och sötmandel, är en av grunderna när du ska laga olika såser i indisk mat. Du behöver den till exempel när du ska laga Murgh makhani, sammetskyckling, till sås till indiska köttbullar, kofta, eller i såsen till Chicken tikka.
Och jag finner det högst troligt att den här tomatpastan är den som någon kock använde i såsen som inspirerade den där skotten till att skapa maträtten Chicken tikka.
Satsen ger 1 burk som räcker till 4 – 6 omgångar sås. I kyl och i burk med lock kan du förvara pastan 3 veckor.
Gör så här
- Krossa eller hacka pistasch och sötmandel grovt.
- Smält smöret i en liten kastrull, blanda ner tomatpurén och låt blandningen koka upp. Sänk värmen till låg och sjud 5 – 6 minuter under omrörning.
- Ta av tomatpurén från värmen och blanda ner pistasch- och mandelhacket.
Serveringstips
Du kan använda den här tomatpurén i de här recepten:
»Indisk sammetskyckling, murgh makhani
»Chicken tikka masala
(Kommande) »Köttbullar i indisk gräddsås