Till de första julborden jag gjorde på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, förkokade jag julspjällen själv. Nu köper jag de superfina sous vide-revbensspjällen som finns lagom till jul, och kryddar dem på samma sätt som mina klassiska julspjäll. Det blir jättegott, vill jag lova!
En annan sak med serveringen revbensspjäll på julbordet som brukar uppskattas av gästerna är att skära bort benen och skära upp köttet i behändiga små fyrkanter.
Receptet är beräknat per person på ett julbord med flera andra rätter.

Gör så här

  1. Lägg köttet i bleck eller ugnssäker form med kant. Lägg köttsidan neråt och bensidan uppåt.
  2. Koklag: Skala ingefära och vitlök. Skär ingefäran i mindre bitar. Koka upp glögg, soja, vatten och ingefära. Pressa ner vitlöken och häll koklagen över köttet.
  3. Värm konvektionsugnen till 175°. Värm spjällen i koklagen ca 10 minuter.
  4. Ta upp spjällen ur koklagen och lägg dem att svalna något.
  5. Skär sedan spjällen i munsbitar, lossa alla ben och lägg över köttet i en form. Krydda med salt och peppar.
  6. Rör samman gelé, ingefära och glögg till glaseringen.
  7. Skeda lite av skyn på spjällen och klicka sedan på glaseringen. Värm spjällen i ugn under lock eller folie ca 20 minuter.