Koka ägg till många

När du kokar ägg till många i en stor kastrull finns risken att äggen slår emot varandra och spricker. För att förhindra det kan du klippa till en äggkarta så att den passa i kastrullen, lägga ner äggen och sedan fylla på vatten. Salta vattnet, så stannar vitan från ägg med sprickor nära ägget.

Gör så här

  1. Klipp till en tom äggkarta så att den passar i kastrullen. Placera äggen i kartan, och fyll på kallt vatten. Salta.
  2. Ställ kastrullen på spisen och lägg på lock. Koka upp och ta av locket. Låt äggen koka på hög värme ca 11 minuter för stora ägg eller 10 minuter för medelstora ägg. Då blir äggen hårdkokta. Vill du ha äggen mjukkokta eller löskokta, se tabellen nedan.
  3. Fyll en tillbringare med iskallt vatten. När äggen kokt klart lyfter du kastrullen till diskhon och häller i det kalla vattnet. Då avstannar kokningen.
  4. Vill du äta äggen varma, spola dem med kallt vatten ca 20 sekunder. Vill du ha kalla ägg, lägg dem i en skål med iskallt vatten.

Stora ägg:
Hårdkokta 11 minuter
Mjukkokta 7 minuter
Löskokta 4 minuter

Medelstora ägg:
Hårdkokt 10 minuter
Mjukkokt 6 minuter
Löskokt 3 minuter