Recept taggade med Ägg

Quiche, fransk paj med äggstanning och ost

Att göra en quiche enligt konstens alla regler är ett helt litet projekt. Min rekommendation är att du gör pajdegen och bakar pajskalet dagen före servering. Sedan är det bara att fylla pajskalet och baka quichen i ugnen dagen därpå.

Skarpsås, klassisk

Skarpsås är verkligen en riktig, gammaldags svensk klassiker. Den är väldigt god till klassikern inkokt lax, men också till primörpotatis och andra vårprimörer. Skarpsås går fint ihop med vanlig kokt lax och alla sorters rökt fisk.

Dillmajonnäs

En klassisk sås till inkokt lax, och god till vanlig kokt lax också. God även till skaldjur och rökt fisk av alla sorter. Gör den efter konstens alla regler, eller rör ihop en fuskvariant av färdig majonnäs, se ’Tips’ nedan.

Okonomiyaki, japansk pannkaksomelett

Okonomiyaki är som en sorts omelettpannkaka, en blandning mellan fransk galette och italiensk frittata. Tricket är att steka i tillräckligt het olja och vara kvick i vändningarna när pannkakan ska stekas på sida två.

Crème brûlée

En riktig gammaldags fransk restaurangklassiker. Allra bäst blir crème brûlée om man gör den efter konstens alla regler, det vill säga gör smeten dagen före äggkrämen gräddas.