Recept taggade med Ägg

Crème brûlée till många

En riktig gammaldags fransk restaurangklassiker. Allra bäst blir crème brûlée om man gör den efter konstens alla regler, det vill säga gör smeten dagen före äggkrämen ska gräddas.

Ramslöksmajonnäs

Ramslöksmajonnäs passar bra till allt som kommer från samma ställe som ramslöken gör. Till exempel lamm. Den är också väldigt god till fisk och skaldjur, och till allt grillat.

Lemon curd

Det var Fia, min arbetskamrat från delikatessdisken på Tempo i Finspång, som lärde mig laga lemon curd. Hennes familj hade brittiskt ursprung och hon hade lärt sig hemma hur man lagar en god citronkräm att bre på rostat bröd. Färgen på krämen bestämmer äggen.

Tunna pannkakor, till många

Det här är ett grundrecept på tunna pannkakor. Det är en riktigt traditionell dessert efter torsdagens ärtsoppa med fläsk. Smeten behöver svälla ca 30 minuter innan du börjar steka pannkakorna, så ta med det när du beräknar tidsåtgången.

Stekta ägg, till många

Att steka ägg är faktiskt en riktig konst. Särskilt om du steker ägg i storkök och ska servera till många. Ägg ska stekas på en relativt låg temperatur. Är värmen för hög är det lätt att ägget bränner fast och vitan blir seg. Snåla heller inte på stekfettet.