
Glömd maräng
“Glömd” kallas marängen därför att den ska stå i ugnen över natten. Den ska alltså lagas dagen innan man äter den. Perfekt när du ska ha gäster och vill förbereda. Man skulle kunna säga att det här är pavlova på svenskt vis.

Sean Connery-dressing
En sorts majonnäs-sås med asiatisk touch, som passar fint till skaldjur. Det viktigaste är att du tar fram äggulan och oljan från kylen i god tid. Alla ingredienser behöver ha samma temperatur, annars kan såsen skära sig. Urban Deli skapade dressingen till sin räksallad.

Huevos rancheros
Ägg serverade som på ranchen. Säkert stod sig boskapsskötarna fram till lunch på den här kraftiga frukosten. Bröden steks för att de inte ska bli kladdiga när man lägger på ägg och tomatsås. Om du så vill lagar du först tomatsåsen.

Toum, vitlökssås med olja och äggvita
Den här blanka, fluffiga såsen serveras till shawarma. Själv smakade jag den för första gången i Damaskus 2006.

Rouille
Länka! Rouille är en fransk röra, som är ett måste till sydfransk fisksoppa, soupe de poisson. Man använder den även som tillbehör på bufféer eller till att lägga på en bit bröd.