Recept taggade med ägg

Quiche, fransk paj med äggstanning och ost

Att göra en quiche enligt konstens alla regler är ett helt litet projekt. Min rekommendation är att du gör pajdegen och bakar pajskalet dagen före servering. Sedan är det bara att fylla pajskalet och baka quichen i ugnen dagen därpå.

Skarpsås, klassisk

Skarpsås är verkligen en riktig, gammaldags svensk klassiker. Den är väldigt god till klassikern inkokt lax, men också till primörpotatis och andra vårprimörer. Skarpsås går fint ihop med vanlig kokt lax och alla sorters rökt fisk.

Dillmajonnäs

En klassisk sås till inkokt lax, och god till vanlig kokt lax också. God även till skaldjur och rökt fisk av alla sorter. Gör den efter konstens alla regler, eller rör ihop en fuskvariant av färdig majonnäs, se ’Tips’ nedan.

Kardemummabullar, 20 st

Gillar du smör, socker och kardemumma är det här verkligen bullarna för dig! När jag var liten och bodde i Finspång hade vi ett kondis som hette Åbergs och de bakade de godaste kardemummabullarna jag ätit.

Salade Niçoise, tonfisksallad från Nice

I Nice måste vi naturligtvis smaka på Salade Niçoise. Jag blev jätteförvånad över att få in salladen som du ser på den första av de små bilderna nedan. Men det visade sig att salladen ska vara såhär, hoprörd och inte så vacker.