Koka mandelpotatis

Mandelpotatis räknas som en riktig delikatess med sin djupa, jordiga smak. Den är oftast väldigt mjölig och ska kokas med skalet på för att inte koka sönder. Skalet har en tendens att spricka om man kokar för häftigt, så här gäller det att inte låta vattnet koka, utan bara sjuda. För att hindra skalet från att spricka ska du stänga av värmen strax innan potatisen är färdig och låta den bli klar på eftervärmen. (Funkar dock inte på induktion.)
Mandelpotatisen är känd i Sverige sedan 1800-talet. Den växer bra i kallt klimat, så det är en populär potatis norra delen av landet. Mandelpotatisarna är ganska små, långa och ovala i formen. Färgen är gul till gulvit. Det finns också en blå variant, som odlas i södra Sverige.

Gör så här

  1. Välja potatisar med samma storlek så att de blir färdiga samtidigt. Dela på stora potatisar. Tvätta potatisen noga och försiktigt. Lägg den i en stor kastrull. Potatisen ska precis täcka bottnen.
  2. Mät upp och häll på vatten så att det precis täcker potatisen. Beräkna saltmängden, strö över salt och lägg på lock. Koka upp på högsta värme och sänk värmen till låg så snart vattnet kokar.
  3. Nu ska vattnet sjuda, inte koka i ca 15 minuter. Stäng då av värmen och låt potatisen bli färdig på eftervärmen.
  4. Prova med en sticka eller potatisnål strax innan koktidens slut. Då minskar du risken för sprucket skal och sönderkokt potatis. (Se sista bilden)
  5. Ånga av och servera genast.

 

Serveringstips

Servera mandelpotatis till rödingfilé eller älgstek. Den går också bra med löjrom och Västerbottensost.
Den är ett måste till surströmming.