Recept taggade med Potatis

Mandelpotatismos

Vill du bjuda på ett riktigt exklusivt potatismos ska du koka det på mandelpotatis. Den har så fin smak och gör sig utmärkt både till mos och till lite lösare puré.

Koka mandelpotatis

Mandelpotatis räknas som en riktig delikatess med sin djupa, jordiga smak. Den är oftast väldigt mjölig och ska kokas med skalet på för att inte koka sönder.

Pommes duchesse

Namnet betyder ’hertiginnans potatis’, fint ska det va’! Och nog ser det både elegant och trevligt ut att servera pommes duchesse till finare rätter. Pommes duchesse består av potatismos med äggula och smör som spritsas och gratineras i ugn.

Råstekt potatis

Allra bäst blir råstekt potatis om den skärs i små tärningar, 5−7 mm, det som vi kallar mirepoix på köksfranska. Vinterpotatis blir bäst att välja. Salta först när potatisen är stekt.

Grundrecept: Koka vinterpotatis

Beräkna 2−3 normalstora potatisar per person. Du kan antingen koka potatisen med skal på eller skala den. Om potatisen har grova skal blir det oftast godast att skala före kokning. Tunt skal däremot bevarar potatisens smak och näringsämnen bättre.