Recept taggade med Potatis

Potatisfat till sillbordet

Det ser trevligt ut att servera potatis, ägg och kryddgrönt på ett stort fat. Tanken är att man ska äta den här rätten ihop med gräddfil och olika sillinläggningar, därför är det ingen dressing på. Rätten ska serveras medan potatisen fortfarande är varm.

Potatiskanapéer, till många

Välj avlånga potatisar av fast sort, till exempel bintje. Räkna med 2-3 kanapéer per person på mingel, beroende på hur mycket övriga munsbitar som serveras. Toppenbra för gäster som äter glutenfri kost.

Potatismos i konvektionsugn

Ett hålbleck GN 1 med 65 cm djup rymmer lagom tärnad potatis till mos för 20 personer. När jag kokar potatismos använder jag helst potatissorten King Edward, som ger moset den där alldeles speciella smaken.

Fransk potatissallad, till många

Fransk potatissallad är en riktig klassiker. I stor mängd passar den utmärkt att göra på skivad Vätternpotatis, som får ligga och dra i vitt vin innan du blandar ihop salladen. 1 burk vätternpotatis = 6,3 kg, lagom till 50 personer i en potatissallad.

Potatisgratäng till många

Det här är ett recept på en klassisk fransk potatisgratäng i lite större format. Det är avpassat för de stora glasformar vi använder i köket på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien. En glasform räcker till ca 12 personer, lite beroende på vad som serveras till.