Recept taggade med Svensk husmanskost

Kräftfat

Oavsett som du bjuder på en gammaldags kräftskiva med småvarmt som inledning, eller som du bara serverar en kantarelltoast före kräftfatet, är det trevligt att göra en stor affär av det när fatet bärs in. Och då är det fint om kräftorna lagts upp med omsorg.

Stekta isterband med persiljepotatis

Gillar du isterband? Här får du tips om hur du steker dem till perfekt knaprighet, och serverar med krämig persiljepotatis. På klassiskt sätt brukar isterband serverar med persiljestuvad potatis, det vill säga potatis i tjock bechamelsås.

Skånsk kalops i konvektionsugn

Skånsk kalops är namnet på den kalops som innehåller morötter. Härlig husmanskost med alldeles speciell smak av kryddpeppar och lagerblad. Det här receptet är anpassat till ugnen och grytorna i köket på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor smakar gott till klassiska husmanskosträtter som pytt i panna eller kalops. Tärnade är de god att servera med brynt smör och kapris till stekt fisk.

Dillpotatis

Dillstuvad potatis är en klassisk svensk husmansrätt. Den består av potatis och en stuvning på mjölk och vetemjöl. Inte min favorit. Jag brukar i stället göra en dillpotatis på hälften grädde, hälften crème fraiche. Den blir krämig och god utan att vara stabbig.