Recept taggade med Svensk husmanskost

Pölsa, värma färdigköpt

Den stora frågan är: Värma pölsa i kastrull eller stekpanna? Jag tycker att en mindre mängd (1-2 portioner) fungerar fint att värma i kastrull i en bottenskyla vatten. Tre portioner och fler värmer jag under lock i en non stick-panna, också den med lite vatten i botten.

Potatisbullar

Potatisbullar brukar vara perfekt att servera som lätt lunch eller kvällsmat, särskilt om det finns barn med runt bordet. Passa på att koka dubbelt upp med potatis dagen före du tänkt servera potatisbullar. Kyl över natten.

Gul ärtsoppa, växtbaserad

Den här ärtsoppan är helt växtbaserad. Allra bäst blir den om du blötlägger ärterna innan de kokas. Jag brukar lägga dem i blöt över natten eftersom jag börjar ärtkoket på morgonen samma dag som ärtsupén på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien serveras.

Laxpudding, till många

Det här är en riktig husmans-favorit på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Att något så enkelt kan vara så gott säger gästerna också. Och vi i köket kan bara hålla med! Laxpudding är roligt att laga och lika roligt att se hur försvinnande god den blir.

Inkokt lax, till många

Inkokt lax är något som uppskattas mycket när jag serverar det på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. En stor laxssida på ca 2 kg brukar räcka till 15 portioner om 125 g.