Kräftbröd

Ett gott bröd smakar bra till kräftorna. Det här brödet pryder sin plats på buffébordet och gör dukningen extra festlig. Beroende på hur mycket annat bröd och tillbehör som serveras till kräftorna räcker kräftbrödet till ungefär 15 personer.

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olja och honung. Rör ner saltet i mjölet och tillsätt, lite i taget. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
  3. Smörj en plåt med olja eller klä den med bakplåtspapper. Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i 2 lika stora delar.
  4. Skär ut och forma de olika delarna av kräftan, kropp, huvud, antenner, klor och stjärt. Lägg de olika delarna på plåten med lite mellanrum mellan klorna och kroppen. De kommer att jäsa ihop.
  5. Stoppa in ’ögonen’ ordentligt i degen. Låt jäsa 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175°.
  6. Vispa upp ägget, pensla brödet med ägg och strö eventuellt över vallmonfrön.
  7. Ställ in plåten i ugnens nedre del. Grädda i 15−20 minuter. Om brödet ser ut att bli bränt, lägg en bit aluminiumfolie över.
  8. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är det färdiggräddad. Ta ut plåten och låt brödet svalna på galler under bakduk.
  9. Servering: Ställ fram brödet helt och låt gästerna skära skivor.

Tips
Det ser trevligt ut att dekorera brödet med krondill.