Recept i kategorin Matbröd

Tore Wretmans Nobisbröd

Den lilla mängden jäst och den långa jästiden ger nobisbrödet en hård och knaprig skorpa och ett poröst inre. Brödet serverades till Tore Wretmans gäster på Operakällaren i mitten av 1960-talet.

Åländskt svartbröd

Åländskt svartbröd serveras på Eckerölinjens båtar, och där smakade jag det första gången. Receptet fick jag med mig hem från en semester på Åland. Originalreceptet innehåller surmjölk eller kärnmjölk, som det kan vara svårt att få tag på i Sverige.

Rustik baguette, 4 st

Hembakad rustik baguette är populärt att servera till lunchsoppa på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. I köket har jag även särskilda baguette-plåtar där bröden jäser fint utan att förlora sin runda form, men det funkar fint att jäsa bröden på plåt.

Kräftbröd

Ett gott bröd smakar bra till kräftorna. Det här brödet pryder sin plats på buffébordet och gör dukningen extra festlig. Beroende på hur mycket annat bröd och tillbehör som serveras till kräftorna räcker kräftbrödet till ungefär 15 personer.

Mormors frallor

De här frallorna var våra (numer vuxna) barns favoritbröd till mellanmål. När mormor och morfar kom på besök ända från Norrköping brukade min mamma ta med en påse frallor och lyckan var gjord.