Sockerkaksrutor med fullkorn, glutenfria och laktosfria

Sockerkaksrutor är en av våra mest populära kakor till eftermiddagskaffet på Kungl Skogs och Lantbruksakademien, KSLA. Det här receptet är på en jättegod bas-sockerkaka, som är gluten- och laktosfri.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 160°. Smörj ett GN 1/1 halvbleck med sprayfett och klä det med silpatmattan.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt med en gaffel.
  3. Häll socker, mjölmix, havregryn, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör samman.
  4. Tillsätt det smälta smöret och äggen, lite i taget, under sakta omrörning till en jämn smet. OBS! Rör bara, vispa EJ.
  5. Bre ut smeten jämnt i blecket. Grädda kakan i 25 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
  6. När kakan kallnat, skär den i två delar. Skär bort kanterna och skär upp varje kakhalva i 14 rutor.
  7. Servering: Pudra med florsocker eller kakao, eller spritsa på smörkrämsblommor.
  8. Smörkräm: Rör samman smör, florsocker, vaniljsocker och äggula till en jämn kräm. Sätt upp på spritspåse med tyll.