Tilias grönsakssoppa

Den här soppans ursprungsrecept heter Ann Maris soppa, och är mixad. Om du inte har tillgång till mixer, laga soppan på fint tärnade grönsaker istället. Ytterst fint tärnade. Receptet kan dubbleras. Om du inte vill ha en helt vegetarisk rätt kan du komplettera med bröd med köttpålägg.

 

Gör så här

  1. Skala potatis och morot och skär i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Fräs purjon i oljan i soppgrytan på medelvärme. Krydda med timjan.
  2. Skär tomaterna i grova tärningar. Lägg dem i grytan tillsamman med morötter och potatis. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna.
  3. Låt koka upp. Sänk värmen till låg och sjud grönsakerna mjuka under lock.
  4. Mixa soppan, lite i taget. Häll tillbaka i soppgrytan.
  5. Hacka broccolibuketterna och koka hacket mjukt i soppan, eller koka för sig och servera bredvid.
  6. Blanda samman den rivna osten med oregano. Strö över soppan vid servering

Specialkost:
Soppan vegatarisk, glutenfri, mjölkfri, äggfri och baljväxtfri.

Tips:
Eftersom Tilias första läger hölls under en riktig värmebölja kom vi på något kul. Resterna av soppan serverade vi isad! Frys in grönsaksbuljong i istärningsfacket och lägg dem i soppan vid servering, så håller den sig iskall utan att förlora smak. Gott till är aioli. »Aioli

isad grönsakssoppa

 

 

 

Resursklok kommentar

Om det finns grönsakssås eller andra grönsaksrätter över, kan du mixa dem till grönsaksmos och lägga i soppan. Minska i så fall på ingredienserna ovan. Kolla också så att du inte tillsätter någon grönsak som någon är allergisk mot.