Vörtbröd

Du kan forma degen till stora limpor och baka dem i brödform, eller forma små limpor. Mindre bröd är toppen att skära i små, fina skivor, lagom stora till dopp i grytan.
Det här brödet kan du baka på färdigt vörtmix (som finns i kryddhyllan i livsmedelsbutikerna runt juletid) eller blanda en egen kryddblandning enligt receptet redan.
Vörtbröd var förr ett bröd som man bakade av vört från julölet. Idag fuskar vi och bakar på öl och kryddblandning. Vill du ha extra ölbryggningskänsla, använd maltextrakt i kryddblandningen. Det hittar du i specialbutiker eller på nätet.
Vörtbrödet härstammar från Mälarlandskapen. Därifrån har recepten på brödet spridit sig till resten av landet. Brödet bakades på rågmjöl eller rågsikt och vörtextrakt (en maltprodukt som blir till vid ölbryggning) från julölet. Brödet smaksattes med sirap, anis, fänkål och pomerans i olika variationer, vilket vi känner igen från recept på det vörtbröd som bakas än idag.

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke (halv sats: dela jästpaketet på diagonalen). Smörj brödformarna om du ska använda sådana.
  2. Häll ölet i en kastrull och värm försiktigt till 37°. Häll på lite av ölet och rör ut jästen i det. Rör ner sirapen, vörtmixen och smöret i resten av ölet. Tillsätt och rör om.
  3. Tillsätt rågsikt och vetemjöl (och russin om du vill ha det i brödet) och arbeta samman degen. Knåda ca 8 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
  4. När degen är smidig och blank, jäs den 45 minuter täckt av en bakduk.
  5. Ta upp degen och dela upp den i önskat antal delar. Knåda varje del för sig och forma limpor som du antingen lägger i brödformarna eller på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Jäs limporna till dubbel storlek, ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 175°.
  6. Grädda limporna till innertemperatur 98°. Det tar mellan 20 och 40 minuter beroende på ifall du baka i form eller inte, och på storleken på limporna.
  7. Om du inte använder termometer, knacka på undersidan av de färdiga limporna. Låter det ihåligt är brödet klart. Grädda annars lite till.
  8. Pensla brödet med öl, vatten eller smält smör. Lägg limporna på brödgaller under bakduk att svalna.
  9. Ska brödet frysas in, låt det kallna helt. Lägg det sedan i plastpåsar och frys in det.
  10. Servering: Servera skivor av vörtbröd till dopp i grytan eller till julens ostar. Vörtbröd är också gott att göra skinkmackor på.