Recept taggade med Danska köket

Smörrebröd: Rostbiff med remouladsås och rostad lök

Tunna skivor rostbiff med tillbehör blir till en lunch eller ett kvällsmål med danska smörrebröd som förebild. Lite bröd och mycket pålägg.

Smörrebröd: Veterinärens nattmacka

Det sägs att det här kända smörrebrödet, Dyrlægens natmad, uppkallades efter en veterinär i den danska staden Kolding. Han ville gärna ha ett sånt här rikligt smörrebröd när han kom hem på natten efter sina sjukbesök.

Smörrebröd: Ost och krasse

Med dansk ost är det som min vän Cathrine säger: ‘Gott om man tycker om det.’ Och det gör jag. Av de danska hårdostarna samsö, havarti eller danbo tycker jag att danbo är den perfekta osten på ett smörrebröd.

Smörrebröd: Rödspätta med remoulade

Det här smörrebrödet, Fiskefilet, är lika gott med en nystekt spätta som med en kall spättafilé som blev över. Allra godast blir det med hemgjord remouladsås.

Smörrebröd: Leverpastej och bacon

Det här är en härlig dansk kombination Smørrebrød med leverpostej, bacon og champinjon. För att du ska få den äkta, danska smaken ska du försöka hitta en grovmalen bakad pastej av skånsk eller dansk typ. Min pastej kommer från Franzéns Charkuterier i Örsundsbro.