Recept taggade med Franska köket

Fransk löksoppa – Gratinerad löksoppa

På 1980-talet fanns det en krog som hette Vau du Ville, som låg i hörnet Kungsträdgårdsgatan och Hamngatan i Stockholm. Där lagade de den godaste löksoppa jag har ätit. Självklart ville jag lära mig att laga den här klassiska rätten, soupe á l’oignon.

Grundrecept: galettes, tunna bovetepannkakor

De tunna pannkakor som lagas av smet på bovete kallas galettes i det franska köket. De fylls med goda, salta fyllningar och serveras som lunch, matigt mellanmål eller förrätt. I Nice kallar man galetter för socca.

Grundrecept: Crêpes

Crêpes är flortunna pannkakor, ofta serverade med någon typ av fyllning. Goda fyllningar är till exempel en stuvning med räkor eller svamp. Till förrätt räcker en crêpe per person, men till supé kan det vara bra att beräkna två var.

Tartarsås, klassisk fransk

Namnet på den här såsen, sauce tartare, är ett klassiskt exempel på hur en rätt kan få ett namn som man undrar över hur i hela friden det gick till. Jo, originalsåsen (majonnäs, äggula och gräslök) brukade serveras till steak tartare, alltså råbiff.

Quiche, fransk paj med äggstanning och ost

Att göra en quiche enligt konstens alla regler är ett helt litet projekt. Min rekommendation är att du gör pajdegen och bakar pajskalet dagen före servering. Sedan är det bara att fylla pajskalet och baka quichen i ugnen dagen därpå.