Recept taggade med Franska köket

Fransk potatissallad

En riktig klassiker, där potatisen ligger och drar i vitt vin innan du blandar ihop salladen. Salladen passar perfekt till allt grillat och till sommarens bufféer med kallskuret. Du får recept för såväl 4 personer som för 10. Receptet kan dubbleras.

Grillad kalvlever anglaise med rödvinssås

Foie de veau al’anglaise är en fransk restaurangklassiker. Det är baconet som gör levern ’anglaise’. Enligt Gastronomisk handbok av Karl Blunck ska baconet till kalvlever anglaise vara grillat. Fast på franskt vis serveras varken rödvinssås eller kapris till.

Fransk löksoppa – Gratinerad löksoppa

På 1980-talet fanns det en krog som hette Vau du Ville, som låg i hörnet Kungsträdgårdsgatan och Hamngatan i Stockholm. Där lagade de den godaste löksoppa jag har ätit. Självklart ville jag lära mig att laga den här klassiska rätten, soupe á l’oignon.

Grundrecept: galettes, tunna bovetepannkakor

De tunna pannkakor som lagas av smet på bovete kallas galettes i det franska köket. De fylls med goda, salta fyllningar och serveras som lunch, matigt mellanmål eller förrätt. I Nice kallar man galetter för socca.

Grundrecept: Crêpes

Crêpes är flortunna pannkakor, ofta serverade med någon typ av fyllning. Goda fyllningar är till exempel en stuvning med räkor eller svamp. Till förrätt räcker en crêpe per person, men till supé kan det vara bra att beräkna två var.