Recept taggade med Franska köket

Grundrecept: Crêpes

Crêpes är flortunna pannkakor, ofta serverade med någon typ av fyllning. Goda fyllningar är till exempel en stuvning med räkor eller svamp. Till förrätt räcker en crêpe per person, men till supé kan det vara bra att beräkna två var.

Tartarsås, klassisk fransk

Namnet på den här såsen, sauce tartare, är ett klassiskt exempel på hur en rätt kan få ett namn som man undrar över hur i hela friden det gick till. Jo, originalsåsen (majonnäs, äggula och gräslök) brukade serveras till steak tartare, alltså råbiff.

Quiche, fransk paj med äggstanning och ost

Att göra en quiche enligt konstens alla regler är ett helt litet projekt. Min rekommendation är att du gör pajdegen och bakar pajskalet dagen före servering. Sedan är det bara att fylla pajskalet och baka quichen i ugnen dagen därpå.

Salade Niçoise, tonfisksallad från Nice

I Nice måste vi naturligtvis smaka på Salade Niçoise. Jag blev jätteförvånad över att få in salladen som du ser på den första av de små bilderna nedan. Men det visade sig att salladen ska vara såhär, hoprörd och inte så vacker.

Salade Lyonnaise

I Lyon måste vi ju prova Salade Lyonnaise. När vi hittade en liten bouchon (liten restaurang med enkel men vällagad mat) som hette le Sol slog vi oss ner för att prova den här specialiteten. Det är lite pyssel med att förbereda alla ingredienser, så ta god tid på dig.