Recept taggade med Svenska köket

Toast Skagen, lunchvarianten

Toast Skagen är egentligen en förrätt, men nog kan det vara gott att servera den som lunch eller kvällsmacka.

Grundrecept: Rotmos

Rotmos är gammal, svensk husmanskost. Det är en av min mammas favoriträtter, och även ett av mormors paradnummer i köket. Välj en mjölig potatissort till moset.

Ugnsbakad julskinka

Det vanligaste felet vi gör är att vi ”överlagar” julskinkan så att den blir torr. Var observant på temperaturökningen den sista timmen. Tillagningen brukar ta ca 1 timme per kilo, men tjockleken på skinkan har en mycket stor betydelse för tillagningstiden.

Wallenbergare

Wallenbergare ska lagas av finmalet kalvkött från innanlåret. Färsen ska bli fluffig och lätt, och biffarna ska stekas lätt på medelvärme för att inte få för mycket färg.

Ättiksgurka

Till inläggningar med gurka används druvgurka Cucumis sativus. Den kan också kallas Västeråsgurka. Ättiksgurkan är inlagd i en lag som består av ättikssprit, socker och salt, vilket ger en både söt och syrlig smak. Förvaras svalt och håller i minst ett år.