Recept taggade med Fritera

Loukoumades, grekiska munkar

Första gången jag åt loukoumades var när vi plockade oliver på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt.

Tapas: Friterad potatis, patatas bravas

De här friterade potatisarna är den spanska motsvarigheten till pommes frites. Patatas bravas är ett måste på ett spanskt tapasbord. De kan antingen serveras nyfriterade med spansk aioli eller tillsammans med klassisk salsa brava.

Tapas: Friterade bläckfiskringar

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering.

Friterade bläckfiskringar

Den här läckra rätten serveras överallt det finns tillgång till calamares, tioarmad bläckfisk. I Italien kallas den Calamares a la Romana, i Spanien Chocos fritos, Chocos rebozados med mera. I Grekland säger man Kalamarakia tiganita.

Langos

Lángos kommer ursprungligen från Ungern och uttalas ’lanngosch’. Den består av ett friterat potatisbröd med någon sorts topping. Under tiden för Vattenfestivalen (1991-1999) i Stockholm blev rätten bekant för mig.