Recept taggade med Fritera

Fish’n chips

Brittisk favorit, friterad fisk i frasigt hölje med chips (alltså klassiska pommes frites), tartarsås och mushy peas, puré på gröna ärter. Jag tycker att purén blir allra bäst på burkärter, men djupfrysta funkar fint.

Loukoumades, grekiska munkar

Första gången jag åt loukoumades var 2016, när vi plockade oliver på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt. Inte långt från Villa Olivia hade Vasilis och Sofia sin lilla restaurang, där Sofia lagade all mat och serverade sina hemgjorda loukoumades som dessert.

Tapas: Friterad potatis, patatas bravas

De här friterade potatisarna är den spanska motsvarigheten till pommes frites. Patatas bravas är ett måste på ett spanskt tapasbord. De kan antingen serveras nyfriterade med spansk aioli eller tillsammans med klassisk salsa brava.

Tapas: Friterade bläckfiskringar

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering. Planera i god tid, bläckfisken ska marinera i 2 timmar.

Friterade bläckfiskringar

Den här läckra rätten serveras överallt det finns tillgång till calamares, tioarmad bläckfisk. I Italien kallas den Calamares a la Romana, i Spanien Chocos fritos, Chocos rebozados med mera. I Grekland säger man Kalamarakia tiganita.