Recept taggade med Fritera

Langos

Lángos kommer ursprungligen från Ungern och uttalas ’lanngosch’. Den består av ett friterat potatisbröd med någon sorts topping. Under tiden för Vattenfestivalen (1991-1999) i Stockholm blev rätten bekant för mig.

Grundrecept: Pommes frites

Pommes frites är en klassiker från det franska köket. Det kan tyckas krångligt, men med lite övning kommer du snart på att det inte är så svårt att laga perfekta pommes frites. Servera dem som tillbehör stekta eller grillade rätter av kött eller fisk.

Marinerad kryddfisk

Att torrmarinera i kryddor är vanligt världen över. I USA kallas torrmarinering för ”rubbing”. Den här marineringen har indisk smak. Att först rimma fisken är en vanlig tillagingsmetod i Indien. Det gör fisken extra vit och ”skivig”.

Chicken Kiev

Det finns stor risk för att du inte blir förstådd om du beställer en Chicken Kiev på restaurang i Ukraina. I ryska kokböcker kallas den Côtelettes de Volaille. Det som vi kallar Chicken Kiev är en rätt som dök upp på krogar i New York efter andra världskriget.