Recept taggade med Färska bondbönor

Hummus på bondböna

Servera hummus på bondbönor som dipp, pålägg eller tillbehör i en måltid. För att få den rätta smaken av hummus kryddar vi med tahini, spiskummin och koriander. För att få 3 dl skalade bondbönor behöver du köpa ca 1 kg färska bondbönor med balja.

Koka färska bondbönor

Bondbönor måste kokas innan man kan äta dem. Räkna med att lite mer än hälften av vikten med balja går bort när du spritar bönorna. Bönan inuti baljan är vackert grön och har god, söt smak. Den kan med fördel serveras som den är med lite smör och salt.

Stuvade färska bondbönor

Åh, så härlig säsongen är när vi kan få färska bondbönor! De går fint att bara koka och äta som de är, men prova gärna att stuva bönorna som tillbehör till rökta produkter som fisk och kött. Då får du både tillbehör och sås i ett.

Kassler med stuvade bondbönor

Här får du receptet på Luxemburgs nationalrätt, Judd mat Gaardeboenen. Där utgår man från kallrökt fläskkarré, som sedan kokas med olika sorters grönsaker.