Åh, så härlig säsongen är när vi kan få färska bondbönor! De går fint att bara koka och äta som de är, men prova gärna att stuva bönorna som tillbehör till rökta produkter som fisk och kött. Då får du både tillbehör och sås i ett.

Gör så här

  1. Sprita bondbönorna, alltså öppna baljan och ta ut fröna (bönorna).
  2. Koka upp rejält saltat vatten och koka bondbönorna 1−5 minuter, beroende på hur färska de är. Känn efter ifall bönan är mjuk rakt igenom, koka annars lite till. Häll av kokvattnet genom ett durkslag.
  3. Låt de kokta bönorna svalna lite. Gör en liten öppning i hinnan som omger varje böna och tryck ut själva bönan.
  4. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, vispa ner mjölet och rör ner lite av mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt resten av mjölken, lite i taget.
  5. Låt stuvningen sjuda på låg värme ca 5 minuter.
  6. Vänd ner bönorna i stuvningen och krydda med peppar. Om du använt bara mjölk, kan stuvningen behöva saltas lite, så smaka av före servering.

Tips
Stuvade bondbönor kan kryddas med senap, eller örter som till exempel dragon eller kyndel.

Serveringstips

Stuvade bondbönor passar fint att servera till rökt fisk eller kött.
Hämta gärna inspiration i det här receptet, från Luxemburg.
»Kassler med stuvade bondbönor