Servera hummus på bondbönor som dipp, pålägg eller tillbehör i en måltid. För att få den rätta smaken av hummus kryddar vi med tahini, spiskummin och koriander.
För att få 3 dl skalade bondbönor behöver du köpa ca 1 kg färska bondbönor med balja. Du kan använda färska bondbönor (enligt receptet) men det funkar fint att byta ut dem mot samma mängd torkade, blötlagda.

Gör så här

  1. Sprita bönorna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud bönorna mjuka i 5-10 minuter.
  2. Häll sedan av kokvattnet genom ett durkslag och spola hastigt med iskallt vatten. Gör ett litet hål i den sega vita hinnan på bönorna och tryck ut dem ur skalet.
  3. Lägg bönorna i skålen till mixern. Tillsätt olja, citronsaft och tahini. Krydda med spiskummin, koriander, salt och peppar.
  4. Mixa till en homogen massa och avsluta med att pressa ner vitlöken. Tillsätt eventuellt lite vatten om konsistensen är för tjock.
  5. Lägg över hummusen i en glasburk med lock. Den står sig en vecka om den förvaras i kylskåp.