Koka färska bondbönor

Bondbönor måste kokas innan man kan äta dem. Räkna med att lite mer än hälften av vikten med balja går bort när du spritar bönorna. Bönan inuti baljan är vackert grön och har god, söt smak. Den kan med fördel serveras som den är med lite smör och salt. Pressad citronsaft är också gott till.
Det ljusa skinnet, som omsluter varje böna inuti baljan, är fullt ätbart. (Baljan ska dock alltid kasseras.) Ju färskare och mer nyskördade bönorna är, desto större är chansen att det inre skinnet är tunt och gott, dock med en viss beska. Längre fram på säsongen kan du behöva skala bönorna och ta bort skinnet.

Gör så här

  1. Sprita bondbönorna, alltså öppna baljan och ta ut fröna (bönorna).
  2. Koka upp rejält saltat vatten och koka bondbönorna 1−5 minuter, beroende på hur färska de är. Känn efter ifall bönan är mjuk rakt igenom, koka annars lite till.
  3. Häll av kokvattnet.
  4. Det vita skinnet på bönorna kan ätas, men ta bort det om skinnet är segt eller beskt. Gör en liten öppning i hinnan som omger varje böna och tryck ut själva bönan, ungefär som när du skalar skållad mandel.
  5. Servering: Servera de nykokta bondbönorna med smör och salt.

 

Tips:
-Om du inte vill att bönorna ska koka sönder, koka dem i en syrlig vätska (citron eller tomat) så behåller de formen bättre.

-Red en gryta eller soppa med bönorna. Bondbönorna innehåller mycket stärkelse och när de skalade bönorna kokar sönder kan ha en redande effekt.

Serveringstips

Servera kokta, färska bondbönor som tillbehör, eller som grönsak i en gryta eller soppa.

Fler tips
»Påläggskräm med bondböna
»Stuvade färska bondbönor