Den här baguetten serverar jag på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Den passar väldigt bra att servera till soppa, sallad eller på buffé. Den kan skäras upp på klassiskt portionsvis, eller i sneda skivor.
Bättre än att dubblera receptet är att göra ytterligare degar och baka ut.

Gör så här

  1. DEG: Smula ner jästen i en bunke. Lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
  2. Ta undan 1 dl vetemjöl till utbakningen. Häll resten av mjölet luftigt direkt ur påsen i ett mått. Tillsätt saltet och häll mjöl och salt i bunken.
  3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. BRÖD: Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  6. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa. Lägg längderna i baguetteplåten och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm samtidigt konvektionsugnen till 200°.
  7. Vispa upp äggvitan med saltet. Skär några snitt med mycket vass kniv och pensla ytan på bröden med äggvita och salt. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 160°. Grädda ca 20 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler.
  9. Servering, portionsbitar: Lägg baguetten med ena sidan neråt på en skärbräda. Skär en lång skåra längs med hela baguetten, som till en ‘submarine’. Lägg baguetten med undersidan ner och skär sneda portionsbitar tvärs över.
  10. Servering, skivor: Skär upp baguetten i sneda skivor.