Ett recept från surdegsbagaren Sebasiten Boudet och hans fina bakbok xx. Jag var en av dem som blev inbjuden att provbaka några av recepten. Sebastien använder cassonadesocker i sitt recept, alltså strösocker av råsocker. Hans recept var tre gånger så stort, så om du vill göra mycket godis är det bara att dubblera receptet.
Gör så här
- Värm ugnen till 200º. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Sockerlag: Häll socker, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen och rör tills socker och salt löst upp.
- Häll mandlarna i sockerlagen och rör om med träsleven. Häll ut mandlarna på bakplåtspapperet. Ställ in plåten i ugnen och rosta mandlarna ca 12 minuter. Rör om då och då.
- Ta ut plåten, dra av bakplåtspapperet med mandlarna och låt dem svalna. Häll över dem i en bunke och ställ den i frysen för att kyla ner mandlarna ordentligt.
- Förbered en form med is och kallt vatten och täck med plastfolie. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Temperaturen får inte överstiga 45º, annars kan chokladen klumpa sig.
- Ställ bunken med mandlarna i det kalla vattenbadet. Vänd ner chokladen, lite i taget. Rör om ordetligt så att alla mandlarna täcks med choklad.
- Häll florsocker och kakao i en sil och sikta blandningen över mandlarna i skålen. Rör om ordentligt och sikta bort överbliven kakaoblandning.