Chokladmandlar med mjölkchoklad

Ett recept från surdegsbagaren Sebasiten Boudet och hans fina bakbok xx. Jag var en av dem som blev inbjuden att provbaka några av recepten. Sebastien använder cassonadesocker i sitt recept, alltså strösocker av råsocker. Hans recept var tre gånger så stort, så om du vill göra mycket godis är det bara att dubblera receptet.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200ºKlä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Sockerlag: Häll socker, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen och rör tills socker och salt löst upp.
  3. Häll mandlarna i sockerlagen och rör om med träsleven. Häll ut mandlarna på bakplåtspapperet. Ställ in plåten i ugnen och rosta mandlarna ca 12 minuter. Rör om då och då.
  4. Ta ut plåten, dra av bakplåtspapperet med mandlarna och låt dem svalna. Häll över dem i en bunke och ställ den i frysen för att kyla ner mandlarna ordentligt.
  5. Förbered en form med is och kallt vatten och täck med plastfolie. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Temperaturen får inte överstiga 45º, annars kan chokladen klumpa sig.
  6. Ställ bunken med mandlarna i det kalla vattenbadet. Vänd ner chokladen, lite i taget. Rör om ordetligt så att alla mandlarna täcks med choklad.
  7. Häll florsocker och kakao i en sil och sikta blandningen över mandlarna i skålen. Rör om ordentligt och sikta bort överbliven kakaoblandning.

Le BakBokDSCN9385rostade mandlar plåt DSCN9406