Vad är en äkta Croque Monsieur? Därom tvista de lärde, men enligt Larousse Gastronomique är det en varm macka, stekt på båda sidor och fylld med skinka och gruyère. Jag har sett croque monsieur serverad som öppen macka också, men det korrekta är att pålägget ska ligga mellan två kantskurna brödskivor. Tomatskivor och senap är också något man tvistar om. Jag gillar att krydda med Dinjonsenap och en tunn skiva tomat kan väl aldrig vara fel?

Gör så här

  1. Bre brödskivorna med smör och lägg den ena på en skärbräda med smörsidan neråt.
  2. Lägg 2 ostskivor på brödskivan, lägg på skinkan och bre på senap. Lägg på ytterligare 2 ostskivor.
  3. Toppa med den andra brödskivan med smöret uppåt.
  4. Grilla mackan i smörgåsgrill tills osten smält och brödet blivit gyllene och frasigt. Eller stek mackan i stekpanna.

croque monsieur 1croque monsieur 2ostar fejklufttorkad skinka kokt skinka