Recept taggade med Dijonsenap

Tapas: Spansk aioli

Den spanska aiolin skiljer sig från den franska genom att man använder pressad citron som syra istället för vitvinsvinäger. Aioli på spanskt vis är ett läckert tillbehör som passar fint till de flesta tapas, särskilt de som är gjorda på ingredienser från havet.

Hummer Thermidor

Lyxvarianten av gratinerad hummer. Till den här rätten kan du med fördel använda djupfryst hummer, eftersom den ska gratineras i ugn. Äkta hummer Thermidor innehåller alltid konjak, senap och äggula.

Kycklingfilé med senaps- och dragonsås

Den här rätten blir bäst om du bankar ut kycklingfiléerna så att de får en jämn tjocklek. Eller använd färdigutbankad minutfilé. Dragonblad i vitvinvinäger höjer smaken på såsen ett snäpp, men du kann krydda med torkad dragon och några droppar vinäger.

Rensteksröra

Rensteksröra är en av favoriterna på matpromenaden Nordic Experience som jag gjorde tillsammans med Food Tours Stockholm. Den rensteksröra vi smakade på hos Hellbergs i Hötorgshallen har naturligtvis hemligt recept, men den här röran liknar Hellbergs’ väl i smaken.

Croque Monsieur

Vad är en äkta Croque Monsieur? Därom tvista de lärde, men enligt Larousse Gastronomique är det en varm macka, stekt på båda sidor och fylld med skinka och gruyère.