Caipirinha är en av mina favoritdrinkar. När den blandas efter konstens regler med cachaça, lime, rörsocker och is är den oslagbar, men det händer tyvärr allt för ofta att man inte får äkta vara. Bra rom är okej, och det kan funka med vodka. Använder du ljus rom istället för cachaça kallas drinken caipirissima.
Den godaste varianten på caipirinha jag har smakat var 2018 på ön Sal, Kap Verde. Där fanns en bar som drevs av en kap verdisk dam som var gift med en tysk man. De blandade det bästa av sina kulturer i sin caipirinha och använde tysk Steinhäger istället för rom.

Gör så här

  1. Ställ glaset i kylen i god tid.
  2. Skär limen i tunna klyftor och sedan i bitar. Lägg dem glaset och häll på sockret. Muddla med en muddler för att få ut så mycket saft som möjligt.
  3. Häll i cachaça, fyll upp glaset med is och servera med sugrör.