“Into a jar, pour Irish whiskey…” så börjar receptet på Irish Coffee som fanns på en bonad i mina föräldrars sommarstuga. Eller ‘på Torpet’, som alla sa. Pappa och mamma lärde sig att göra Irish coffee av Dick och Susan Hegarty från Dunmanway, som ligger mellan Bantry och Bandon i Cork. Vi mötte familjen Hegarty första gången 1969 och med tiden blev vi som familj med dem.
Dick använde alltid Whiskey av märket Paddy. Så på det sättet gör jag Irish coffee, även om det enligt originalreceptet ska vara Tullamore D.E.W.
Hela vitsen med drinken är att kaffet ska drickas genom gräddskummet, så rör inte om, när grädden väl är på plats!
Enligt vad som sägs skapades den här varma kaffedrinken av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen i hamstaden Foynes Port i Limerick. Foynes Port, som existerade ett kort tag på 1940-talet, var en terminal för atlantflygande flygbåtar, och drinken skapades för att värma upp frusna passagerare. Efter att den amerikanske journalisten Stanton Delaplane provat drinken tipsade han om den till sina vänner som skulle öppna restaurangen Buena Vista hemma i San Fransisco. Buena Vista började sedan servera den utifrån ett recept som de fått av Sheridan själv.
Nu är det här en av världens mest kända och populära drinkar.

Gör så här

  1. Brygg kaffet och vispa grädden lätt. Mät upp whiskey, socker och hett kaffe i ett stadigt vinglas. Rör om.
  2. Håll en sked uppochner över kaffet och häll på grädden, så att den lägger sig som ett skikt ovanpå kaffet.
  3. Drick kaffet genom gräddskummet. Sugrör och lång sked är absolut förbjudet!