Grönsaksris

Det här är en toppenbra rätt att göra om du ska bjuda riset som tillbehör till en ugnsrätt. Då ställer du bara in riset i ugnen samtidigt. Det är också toppen att göra grönsaksris på rester, om du har kokt ris på lut i kylen. Och broccolistjälkar, de är både vackra och goda.
Receptet passar bra att dubblera, som vi gjorde på Tilias läger.

 

Gör så här

  1. Häll buljongen i en kastrull och koka upp. Tillsätt riset, koka upp igen och sänk sedan värmen. Låt riset sjuda på låg värme tills buljongen kokat i, ca 20 minuter.
  2. Smörj en ugnssäker form med olja och häll i riset.
  3. Skala och finhacka löken. Skala moroten och skär den i små tärningar. (Använder du broccolistjälkar, strimla dem och tärna sedan) Fräs löken gyllengul i olja eller smör och låt morotstärningarna (och broccolitärningarna) fräsa med mot slutet.
  4. Vänd ner lök, morot och ärter i riset. Täck med lock eller folie. Så här långt kan rätten förberedas.
  5. Värm ugnen till 200°. (Om du inte har en annan rätt i ugnen redan som riset ska tillagas tillsammans med) Ställ in formen med lock eller folie och allt. Värm tills riset är genomvarmt, ca 15 minuter.
  6. Ta ut, ta av lock eller folie och krydda med salt och peppar. Rör eventuellt ner lite smör eller olja.