Grundrecept: Koka basmatiris

Nu serveras sällan basmatiris bara rakt av i det Indiska köket. Men här kommer receptet i alla fall. Oftast tillsätter man någon krydda redan när riset kokas, och före servering häller man över ghee. Det är också gott att bara strö rostad lök över basmatiris.

Gör så här

  1. Börja med att skölja riset. Lägg riset i en stor bunke och häll på ljummet vatten. Rör runt med en trägaffel. Häll bort vattnet, som nu är fullt av stärkelse. Upprepa 3-4 gånger eller vattnet klarnar.
  2. Blötlägg sedan riset med nytt, ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
  3. Häll riset i en finmaskig sil och låt rinna av ordentligt, ca 5 minuter. Koka upp vattnet i en vattenkokare eller kastrull.
  4. Hetta upp oljan i en kastrull, häll i riset och rör runt varsamt under ca 30 sekunder. Strö ner saltet och häll på vattnet. Det ska täcka riset med 1 cm.
  5. Lägg på lock på kastrullen, låt koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt riset sjuda ca 15 minuter. Lyft av riset från värmen och låt det stå under lock ca 10 minuter.
  6. Servering: Fluffa till riset med en gaffel före servering.