Grundrecept: Vinbärsgelé

Det är inte svårt att göra gelé, men det tar lite tid. Bären måste rinna av ordentligt, och det tar minst en timme. Svarta, röda och vita vinbär fungerar alla bra att göra gelé av. Du kan också blanda alla sorters vinbär.
Det går fint att göra gelé på både färska bär och djupfrysta. Använd vanligt strösocker till gelé. Det finns särskilt gelésocker, men det behöver du bara använda om bären är väldigt mogna. Syltsocker rekommenderas inte, det gör gärna gelén grynig.
Hemma hos mormor gjorde vi gelé varje sensommar, när vinbären var mogna. Mormor spände fast en silduk mellan de fyra benen på en kökspall, och så fick de kokta bären rinna av. Det luktade så gott i hela köket. Och på vintern, när det serverades söndagsstek, kunde vi ta fram burkar med svartvinbärsgelé eller röd vinbärsgelé och servera till.

Gör så här

  1. Diska noga burkar och lock. Ställ in burkarna i ugnen på 100° (gärna på ånga) i ca 20 minuter. Det steriliserar burkarna och gör att innehållet håller längre.
  2. Skölj bären och lägg dem i en kastrull. Häll på vattnet och krossa bären med träsleven.
  3. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda ca 10 minuter. Rör lite och tryck bären mot kastrullens kant någon gång under koktiden.
  4. Lägg en silduk eller tunn kökshandduk i ett durkslag och ställ en ren kastrull under. Häll den kokta massan i durkslaget låt stå och självrinna minst 1 timme. Krama ur den sista saften.
  5. Mät upp den avrunna saften och blanda samman saft och 0,9 dl strösocker/ dl saft i en kastrull. Koka  upp, sänk värmen och låt sjuda ca 5 minuter. Skumma noga.
  6. Gör ett geléprov: Ta upp en sked av gelékoket och lägg upp på en tallrik och kyl. Dra ett streck med en sked eller med ett finger om det inte flyter ihop så är gelén färdig. Rinner gelén ihop, fortsätt att koka ytterligare några minuter.
  7. Häll upp den varma saften på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt. Det kan ta några dagar innan gelén stelnat helt.

Paraffin
Om du vill sätta paraffin över gelén för att förlänga hållbarheten, gör så här: Smält paraffinet försiktigt i ett vattenbad. Häll paraffinet på baksidan av en sked ner i burken i ett ca 4 mm tjockt lager.

Tips
Smaksätt gelén med lite sherry, portvin eller konjak. Eller låt ett par kvistar örtkrydda som mynta eller timjan koka med.