Recept i kategorin Sylt, saft och inläggning

Lemon curd

Det var Fia, min arbetskamrat från delikatessdisken på Tempo i Finspång, som lärde mig laga lemon curd. Hennes familj hade brittiskt ursprung och hon hade lärt sig hemma hur man lagar en god citronkräm att bre på rostat bröd. Färgen på krämen bestämmer äggen.

Plommonsylt, superenkel

Den här sylten är jätteenkel att göra och ger bara en burk. Perfekt för en sån som jag, som gärna plockar en liten påse plommon hos någon bekant och gör en kaka och en burk sylt, eftersom jag inte har plats nog att förvara en massa syltburkar.

Picklade morötter med stjärnanis och sechuanpeppar

Det här är en inläggning med lite asiatisk känsla, saltsyrlig och kryddig. Det är viktigt att rosta sechuanpepparen för att smakerna ska komma fram. Extra trevlig och en fröjd för ögat blir inläggningen om du använder morötter med olika färg.

Grundrecept: Vinbärsgelé

Det är inte svårt att göra gelé, men det tar lite tid. Bären måste rinna av ordentligt, och det tar minst en timme. Svarta, röda och vita vinbär fungerar alla bra att göra gelé av. Du kan också blanda alla sorters vinbär.

Jordgubbssylt

Det är superenkelt att laga jordgubbssylt. Du behöver bara två ingredienser, jordgubbar och den förträffliga produkten syltsocker. Syltsocker innehåller pektin i lagom mängd så att din sylt blir precis lagom krämig och trögflytande.