Recept taggade med Strösocker

Tore Wretmans svenska äppelkaka

Pannäppelkaka, Stallmästarkaka, brödsmulekaka…kärt barn har många namn. Tore Wretman kallar sin äppelkaka kort och gott Svensk Äppelkaka. Den görs på rivebröd, gärna av surdegsbröd och syrliga, fasta äpplen eller ett ’styvt’ äppelmos, som han själv sa.

Stor sockerkaka i 2,8-litersform

Den här stora, höga sockerkakan bakar vi till eftermiddagskaffe på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Den är extra trevlig att servera till mindre sällskap, eftersom den ser så pampig ut. Kakan bakar vi i en stor metallform som rymmer 2,8 liter.

Grundrecept: Pajkaka

Pajkakan är en mjuk mandelkaka innesluten i ett frasigt pajskal. Det är lite pyssel med att göra alla de olika delarna, men inget är svårt.

Plåtkaka med äpplen

Brukade din mormor också baka plåtkaka? Min mormor gjorde det varje sommar när äpplena började ramla ner och vi plockade fallfrukt.

Hallonmousse för 10

När de svenska bären mognar är bärdesserter ett måste. Svenska trädgårdshallon köper jag så snart de mognat och förvarar i frysen tills de ska tillagas. Men den här moussen ser väldigt fin ut med färska hallon som dekoration, så det får det bli sommartid.