En gulasch är ett mellanting mellan soppa och gryta, men en gulaschsoppa är en soppa och alltså något tunnare. I en gulasch ska köttet läggas direkt i soppan utan att brynas först. För att få den rätta smaken behöver du rosta kumminfröna och tillsätta paprikapastan ajvar relish.
Den här värmande soppan för kalla vinterdagar gör alltid succé när vi serverar den på Kungl Skogs- och lantbruksakademien, KSLA.

Gör så här

 1. Skär köttet i fina tärningar. Rosta kumminfröna i torr stekpanna.
 2. Skala och skiva löken. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk. Flytta över till en soppgryta. Lägg även ner köttet.
 3. Rör ut paprikapulvret i lite av buljongen och häll det över köttet. Häll på resten av buljongen och de krossade tomaterna.
 4. Klicka i tomatpuré och ajvar, lägg ner kummin, lagerblad, mejram, vitlök och sellerisalt. Låt koka upp.
 5. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 1 ½ – 2 timmar.
 6. Skala och tärna morötterna. Lägg ner dem i soppan och koka dem mjuka.
 7. Skala potatisarna och tärna dem fint. Lägg i de tärnade potatisarna och låt dem koka med.
 8. När köttet är mört och soppan är tjock och simmig börjar den bli klar.
 9. Ansa paprikorna och skär dem i tärningar. Låt paprikabitarna sjuda med de sista 5 minuterna före servering.
 10. Ta upp lagerbladen före servering. Smaka av soppan noga innan du saltar. Hur mycket salt du ska tillsätta avgörs av hur salt buljong du använder och vilken sorts sellersalt. Kanske behöver du inte salta alls.
 11. Servering: Servera soppan med gräddfil och eventuellt finklippt persilja.

Tips
Om du har kokt, kall potatis på lut kan du tärna den och lägga i soppan samtidigt som du lägger ner paprikabitarna. Amandine är en potatis som passar extra bra, eftersom den håller ihop fint utan att mosa sig.