Husets julköttbullar 50/50

Av tradition gör vi köttbullarna till KSLAs julbord på lammfärs. Till årets julbord (2023) passade vi på att byta ut en del av lammfärsen mot baljväxtfärs. För 2023 var året då jag verkligen började anamma principen 50/50*. Det vill säga att byta ut en del av köttråvaran i en rätt mot baljväxtfärs. (Tyvärr har Färsodlarna bytt ut namnet på baljväxtfärsen mot Svensk Vegofärs, men det är det bara att tugga i sig.)
Jag har räknat med 3 köttbullar per person på julbordet. Allt beror förstås på hus mycket övrig mat du serverar samtidigt.

Gör så här

  1. Smula ner lammfärsen i bunken till en hushållsassistent. Tillsätt baljväxtfärsen. Häll ner salt och alla kryddor, det vill säga vitpeppar, kryddpeppar, kardemumma, ingefära och lök.
  2. Knäck äggen i en separat bunke, ett och ett. Rör ihop ed en gaffel. Häll sedan ner äggen och vattnet i färsen. Blanda samman till en homogen smet.
  3. Spraya blecken med sprayfett.
  4. Rulla köttbullar á 15 g och lägg på bleck. Låt dem stå och torka till lite.
  5. Värm konvektionsugnen till 160°. Stek köttbullarna ca 10 minuter.
  6. Ta ut blecken och kyl köttbullarna. Packa dem i plastpåsar och frys in.
  7. Servering: Ta fram köttbullarna och tina dem till hälften. Spraya blecket med sprayfett av rapsolja.  Lägg ut köttbullarna på blecket och stek dem till fin färg, ca 8 minuter.

*50/50 är en princip som lanserades av Jessie Sommarström, Årets kock 2022. Den innebär att man byter ut en del av köttråvaran mot grönsaker eller baljväxter, till exempel baljväxtfärs.