Det är superenkelt att laga jordgubbssylt. Du behöver bara två ingredienser, jordgubbar och den förträffliga produkten syltsocker. Syltsocker innehåller pektin i lagom mängd så att din sylt blir precis lagom krämig och trögflytande.

Gör så här

  1. Burkarna måste vara perfekt rena. Bäst blir de om de diskas i maskin. Även locken måste vara perfekt rena. Häll hett vatten i burkarna om de hinner svalna innan sylten är klar att hällas upp. Kalla burkar kan spricka om man häller varm sylt i.
  2. Om jordgubbar måste sköljas, gör det innan de snoppas. Dela stora jordgubbar på mitten.
    Lägg alla jordgubbar i en kastrull och häll på syltsockret.
  3. Sätt plattan på medelvärme och vänta tills jordgubbarna släpper vätska så att det täcker kastrullens botten. Höj då temperaturen, rör om och låt sylten koka upp.
  4. Sänk värmen till medel och låt sylten sjuda ca 5 minuter. Rör om då och då. Känn på jordgubbarna med en trägaffel så att de är riktigt mosiga. Sjud annars lite till.
  5. Häll bort vattnet från burkarna och fyll upp med sylten. Sätt genast på locken. Låt burkarna svalna helt i rumstemperatur. Kyl sedan och förvara sedan burkarna med sylten svalt.
  6. Servering: Servera jordgubbssylten på rostat bröd, toppa yoghurten eller pannkakorna.

Tips
Låt en delad vaniljstång koka med så blir smaken på sylten fylligare. Jordgubbssylt blir superhet, så ta bort vaniljstången med en gaffel (inte med fingrarna) innan du häller sylten i burkarna.