Grundrecept: Koka blomkål

Denna ljuvliga högsommarprimör finns inte bara i vit färg, utan även gul och lila i olika nyanser.  Blomkål kan kokas hel eller brytas i buketter före kokningen. Njut den som den är, bara kokt med smör och salt, eller lägg den i en låda, gratäng eller sallad.

Gör så här

  1. Skölj och ansa blomkålen och skär bort blasten. Skär även djupt i rotstocken och holka ur den en smula.
  2. Koka upp en kastrull med vatten och salt och lägg i blomkålshuvudet.
    Låt blomkålen sjuda i vattnet tills den känns mjuk när du provar med en sticka.
  3. Häll av vattnet genom ett durkslag och låt blomkålen rinna av. Lägg upp på serveringsfat och hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.

 

Tips
Om du får blomkål över, laga gratinerad blomkål.
»Gratinerad blomkål

Resursklok kommentar

Hela sommaren kan vi njuta mjäll och krispig blomkål. Den svenska blomkålen har säsong mellan juni och oktober. Om du får blomkål över, frys in blomkålsbuketter på en bricka. Lägg sedan över i en burk och använd t ex till gratinerad blomkål.