De färska ärter vi köper på torget under sommarsäsongen (juli till september) är oftast av sorterna märgärter eller spritärter. Om du räknar med att få ut ungefär 250 g ärter, köp det dubbla eftersom baljorna går bort. Baljorna ska gärna spritas så nära tillagning som möjligt. Lägg en fuktig kökshandduk eller en bivaxduk över skålen med de spritade ärterna, så bevaras form och färg. Rejält med salt i kokvattnet bevarar ärternas fina gröna färg.
Ärterna på bilderna nedan är spritärter. Eller ‘hjärtor’ som den lilla ungen på bilden nedan kallade dem, när hon var så liten (2012). Det var riktigt roligt pyssel för en blivande matlagare, så låt gärna någon liten unge vara med och sprita ärter någon gång.

Gör så här

  1. Sprita baljorna, det vill säga öppna dem, och pilla ur ärterna.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och salta. Lägg ner ärterna, låt koka upp och sjud på medelvärme 2 ½ – 3 minuter. Smaka på en ärta så du får den konsistens du önskar.
  3. När ärterna känns lagom mjuka, häll någon deciliter iskallt vatten i kastrullen för att avstanna kokningen. Häll bort kokvattnet genom sil eller durkslag. Låt ärterna rinna av.
  4. Häll upp ärterna i en skål och klicka ner smöret. Lägg på ett lock så att smöret smälter. Servera genast.