Recept taggade med Baljväxter

Husets lunchsoppa, för många

’Soppa av hus’ lär det ha stått på en matsedel på en spansk turistort en gång. Jag tänker alltid på det när jag lagar husets soppa på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.

Färska bondbönor i sojamarinad

Färska bondbönor som legat i marinad med bland annat soja är en perfekt ersättare för importerade edamamebönor när du lagar bowl av olika slag. Byt ut edamamebönorna mot svenskodlade färska bondbönor i säsong.

Hummus på bondböna

Servera hummus på bondbönor som dipp, pålägg eller tillbehör i en måltid. För att få den rätta smaken av hummus kryddar vi med tahini, spiskummin och koriander. För att få 3 dl skalade bondbönor behöver du köpa ca 1 kg färska bondbönor med balja.

Koka färska bondbönor

Bondbönor måste kokas innan man kan äta dem. Räkna med att lite mer än hälften av vikten med balja går bort när du spritar bönorna. Bönan inuti baljan är vackert grön och har god, söt smak. Den kan med fördel serveras som den är med lite smör och salt.

Stuvade färska bondbönor

Åh, så härlig säsongen är när vi kan få färska bondbönor! De går fint att bara koka och äta som de är, men prova gärna att stuva bönorna som tillbehör till rökta produkter som fisk och kött. Då får du både tillbehör och sås i ett.