Grundrecept: Koka grön sparris

Det här receptet är beräknat för buffé eller som litet tillbehör. Ska sparrisen ätas som huvudtillbehör, beräkna 2 knippor sparris för 4 personer.

Gör så här

  1. Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna och skölj noga.
  2. Koka upp vatten och salt i en kastrull. (Det går utmärkt i en traktörpanna, där sparrisarna kan ligga ner utan att man skadar topparna.)
  3. Lägg ner sparrisen, koka upp och sänk värmen. Sjud tills sparrisen är genomkokt men ändå spänstig. Det tar mellan 5 och 10 minuter. Riktigt tunn primörsparris kan vara klar redan efter 2–3 minuter,så kontrollera ordentligt.
  4. Ta av kastrullen från värmen och häll ner lite iskallt vatten för att avstanna kokningen. Ta försiktigt upp sparrisarna, och låt dem rinna av.

 

Resursklok kommentar

Ställ sparrisen i ett glas vatten fram tills den ska anrättas, så håller den sig fräsch och torkar inte.

Serveringstips

Grön nykokt sparris behöver egentligen inget mer än en klick smör och lite flingsalt.
Det går också att göra eleganta och läckra rätter med kokt grön sparris.
»Sparriscoctail med löjrom