Redan efter ett par månader i köket på KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien) hade jag tappat räkningen på hur många KSLA-mackor jag gjort.
Min företrädare i köket, Linda, lärde mig göra små, nyttiga rågbrödsbullar till förmiddagsfika och fylla dem med färskost, gröna blad och riven morot. En supergod liten macka som kan anpassar till de flesta kostpreferenser. Och blir man inte mätt på en tar man helt enkelt två!
Degen jäser i kylen över natten så att gästerna får nygräddat bröd till förmiddagsfikat.
Det här receptet är bara ett grundrecept. Oftast tar jag helt enkelt det mjöl som finns i förrådet, så brödbullarna kan vara väldigt olika. En del är bakade på mest vete och andra på fyra sädesslag eller råg.
Det enda du behöver tänka på är att minst 1 dl ska vara vetemjöl, annars blir bröden gärna kompakta i strukturen.

Gör så här

  1. Dela jästpaketet diagonalt. Då får du exakt 25 g i varje bit. Spara en bit till nästa gång du vill baka.
  2. Lägg jästen i en bunke. Häll på lite av mjölken och rör med en trägaffel tills jästen lösts upp. Häll på vattnet och oljan och lägg ner honungen. Rör med trägaffeln igen tills honungen lösts upp.
  3. Mät upp vetemjölet och rör ner saltet i mjölet. Rör ner mjölet i degvätskan, lite i taget. Rör också ner rågmjölet. Nu har du en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylskåpet tills nästa dag.
  4. På morgonen: Värm ugnen till 200°. Ta fram en ugnsplåt och smörj den med olja eller smör.
  5. Ta lite mjöl på händerna och knåda degen. Rulla ut den till rullar och skär dem i mindre bitar. Lägg degbitarna på plåten. Ställ sedan in plåten i ugnen och grädda brödet ca 15 minuter.
  6. Ta ut ett bröd och knacka på det. Låter det ihåligt är brödet klart. Grädda annars lite till.
  7. Lägg de färdiga bröden på ett galler och lägg på en ren kökshandduk eller en bakduk. Låt brödet svalna, skär sedan upp och fyll med smör och/eller annat pålägg.
  8. KSLA-mackan: Dela bröden men så att de håller ihop i en ände. Bre med färskost och lägg i gröna blad och grovrivna morötter.

 

 

Resursklok kommentar

Vetemjöl finns från Från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad produktion.
Smör finns från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifiera och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Grädde och mjölk från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad, Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Rapsolja finns från KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad produktion.
Honung finns från KRAV-certifierad och Svenskt Sigill-certifierad produktion.