Ljust bröd på poolish

Det här receptet på långjäst bröd bakat på poolish, fördeg, kommer från Sebastien Boudets kokbok Le Bakbok. Jag var en av dem som var med och provbakade bröd till Sebastiens bakbok.
Jag trodde faktiskt inte att brödet skulle jäsa alls med bara 1 g jäst, men vad fel jag hade! Jag trodde inte heller att brödet skulle släppa grytan utan att den var smord, men där hade jag också fel. Jag har faktiskt inte petat i det här receptet mer än att jag drog ner saltet lite. Det här är ett underbart smakrikt bröd som helst ska ätas inom ett dygn. Frys in annars.
Nybakat bröd behöver inte mer pålägg än smör. Brödet är gott att rosta.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg jästen i en bunke och häl på lite av vattnet. Rör ut jästen och häll sedan på resten av vattnet. Rör ner mjölet, lite i taget. Rör tills smeten är jämn och homogen.
  2. Lägg över plastfolie och jäs i rumstemperatur över natten 12–16 timmar.
  3. Dag 2: Fördegen ska ha blivit dubbelt så stor och dofta syrligt och friskt. Blanda samman mjöl och salt och rör ner i poolishen, lite i taget. När degen har tagit upp allt mjöl, ställ den att jäsa i ytterligare 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölat underlag och arbeta den ca 10 minuter. Klä korgen med en mjölad bakduk och lägg ner degen. Låt den jäsa en stund och ställ sedan in den i kyl och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar allt från 2 till 8 timmar.
  5. Ställ in järnbrytan med lock i ugnen och värm ugnen till 250º. När ugnen är varm, ta ut grytan med hjälp av grytlappar och tippa ner brödet i grytan. Gör några snitt i degens yta med hjälp av en vass kniv.
  6. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Sänk temperaturen till 240º och baka brödet i 40 minuter med locket på. Ta sedan av locket och grädda i ytterligare ca 10 minuter.
  7. Ta ut grytan med brödet och lägg över brödet på ett galler att svalna.

DSCN9451DSCN9456DSCN9476Le BakBok