Recept taggade med Jäst

Tore Wretmans Nobisbröd

Den lilla mängden jäst och den långa jästiden ger nobisbrödet en hård och knaprig skorpa och ett poröst inre. Brödet serverades till Tore Wretmans gäster på Operakällaren i mitten av 1960-talet.

Plåtkaka med äpplen

Brukade din mormor också baka plåtkaka? Min mormor gjorde det varje sommar när äpplena började ramla ner och vi plockade fallfrukt.

Åländskt svartbröd

Åländskt svartbröd serveras på Eckerölinjens båtar, och där smakade jag det första gången. Receptet fick jag med mig hem från en semester på Åland. Originalreceptet innehåller surmjölk eller kärnmjölk, som det kan vara svårt att få tag på i Sverige.

Rustik baguette, 4 st

Hembakad rustik baguette är populärt att servera till lunchsoppa på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. I köket har jag även särskilda baguette-plåtar där bröden jäser fint utan att förlora sin runda form, men det funkar fint att jäsa bröden på plåt.

Lilla julbaket

Lilla julbaket passar det lilla hushållet. Ofta ger recept på saffransdeg eller liknande helt enkelt för mycket för det lilla hushållet. Därför har vi gjort ett förslag på hur du kan göra lite mindre degar och få ut en mindre mängd till julbaket.